2017. November 02. Csütörtök, 10:23
Receptajánló
• Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
• 18 dkg rétesliszt
• 7 dkg kukoricakeményítő
• 10 dkg hámozott, darált mandula
• 12 dkg hideg vaj
• 1 egész tojás
• 10 dkg porcukor
• 1/2 citrom reszelt héja és leve
• 1 teáskanál vanília kivonat (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
• 1 csipet só
• A töltelékhez:
• 3 evőkanál jó minőségű, sűrű tojáslikőr
• 3 evőkanál porcukor
• 1/2 rúd vanília kikapart belseje
• A tetejére:
• porcukor
Elkészítés: A lisztet és kukoricakeményítőt tálba szitálom, hozzáadom a darált mandulát és a porcukrot, csipetnyi sót. Apró forgácsokban hozzáreszelem a hideg vajat, a citrom héját. Gyors mozdulatokkal zsemlemorzsa-állagúra dolgozom az összetevőket. A tojást a vaníliával és a citrom levével enyhén felverem, majd a lisztes morzsához adom. Tésztává gyúrom, amit 1 órára frissen tartó fóliába csomagolva hűtőszekrénybe teszek.
Közben elkészítem a krémet: a tojáslikőrt a porcukorral alaposan elkeverem úgy, hogy a cukor tökéletesen feloldódjon, hozzáadom a vaníliamagokat. Sűrű krém lesz a végeredmény, melyet felhasználásig hűvös helyen tartok.
A tésztát kb. 1/2 cm vastag téglalappá nyújtom két frissen tartó fólialap között. 3,5 cm átmérőjű linzerformával kis virágokat szúrok ki a tésztából. Minden második virág közepét újabb apró virágformával szaggatom ki.
Sütőpapírral borított tepsire helyezem a tésztákat. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt világosra sütöm.
Még melegen minden kiszúrt közepű virágot meghintek porcukorral, majd illatos tojáslikőrkrémet kanalazok minden egész virágra – nagyjából egy szűk teáskanálnyit. Összeillesztem a süteményeket.
Szobahőmérsékleten hagyom megszilárdulni a tölteléket, majd legalább egy órára hűtőszekrénybe teszem.